Het is nog niet gedaan met de verliesreeks op aandelenmarkten in de wereld.
De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag in het rood aan de handel begonnen. Daarmee is een deel van de winst van tweede kerstdag alweer verdwenen en blijft Wall Street scherpe koersuitslagen tonen.
De Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel 1,1 procent lager op 22.637 punten. De brede S&P 500 zakte 0,9 procent naar 2444 punten en technologiegraadmeter Nasdaq speelde ook 0,9 procent kwijt, op 6497 punten.
Een dag eerder gingen de graadmeters nog meer dan 5 procent omhoog, geholpen door goede cijfers over de Amerikaanse consumentenuitgaven voor de feestdagenperiode. De beweeglijkheid wordt deels veroorzaakt door de magere handel aan het einde van het jaar. Koersbewegingen worden daardoor uitvergroot. Ook winstnemingen spelen een rol.
De shutdown van de Amerikaanse overheid blijft de gemoederen bezighouden. Zo liet het Amerikaanse ministerie van Handel weten publicaties over economische cijfers voorlopig op te schorten. Tot er een nieuwe begroting is, zullen geen macro-economische berichten naar buiten worden gebracht, aldus het ministerie. Deze week zouden cijfers naar buiten komen over de verkoop van nieuwe woningen, de goederenhandel en de groothandelsvoorraden.
AEX levert in
De Europese beurzen zijn donderdag met verliezen gesloten. De AEX-index zag een aanvankelijk stevige winst in rook opgaan en eindigde 0,5 procent lager op 476,03 punten.
De MidKap noteerde een min van 0,3 procent op 629,00 punten. De beurs in Parijs verloor 0,6 procent, terwijl Londen 1,4 procent kwijtspeelde. Elders in Europa werden vooral in Frankfurt en Milaan stevige verliezen geleden. De Duitse DAX en de beurs in Milaan, die de eerste drie dagen van de week dicht waren, zakten 2,4 en 1,7 procent.
Grootste stijger bij de hoofdfondsen aan het Damrak was verlichtingsbedrijf Signify met een winst van 2,3 procent. Kabel- en telecomconcern Altice Europe was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 4,3 procent. In de MidKap ging betaalbedrijf Adyen op kop met een plus van meer dan 8 procent. Postbezorger PostNL was de grootste daler met een min van dik 5 procent.
In Parijs won Vinci 0,2 procent. Het Franse bouw- en infraconcern neemt een meerderheidsbelang in de Londense luchthaven Gatwick. Voor de deelneming van 50,01 procent telt de onderneming omgerekend ruim 3,2 miljard euro neer.
De euro was 1,1409 dollar waard, evenveel als voor de kerst. De olieprijzen zakten weer na een heropleving van circa 10 procent op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent minder op 45,00 dollar. Brentolie daalde 2,9 procent in prijs tot 52,91 dollar per vat.